Založ si blog

Je vo vysokom školstve málo peňazí? Vynakladajú sa efektívne?

Len nedávno sme sa mohli dočítať dobrej správy, že: „SPU v Nitre podporí kreatívne myslenie a talent. Získala projekt na vybudovanie kreatívneho centra.“   V informácii sa ďalej uvádza,: … Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre získala projekt s názvom Kreatívne centrum SPU. Celkové oprávnené výdavky by mali dosiahnuť vyše šesť miliónov eur, SPU sa na nákladoch bude podieľať päťpercentným spolufinancovaním. … V informácii z SPU- TU.

Je to chvályhodná aktivita, za ktorou stojí zrejme p. riaditeľka knižnice SPU, so svojou rodinnou príslušníčkou, ktorá je v tomto smere odborne vzdelaná a profesionálne erudovaná. Vytvoriť „inkubátor“ na kreatívnu činnosť mládeže, a to aj pre širšiu verejnosť ako len vlastní študenti, je určite prospešné a vizionárske, keby… .

  • … sme sa nedočítali z pera p. redaktorky M. Hojčušovej, že: „… Mesto Nitra získa takmer 15,6 milióna eur z eurofondov na kreatívne centrum. Časť peňazí použije na rekonštrukciu bývalého kina Palace a štyroch budov v areáli bývalých kasární pod Zoborom.“ [1]
  •  … pre KC SPU je uvedená aj jeho budúca lokalizácia: …Navrhované Kreatívne centrum SPU bude riešené ako rekonštrukcia nedokončenej a nevyužívanej časti objektu Slovenskej poľnohospodárskej knižnice v Nitre. Časť objektu bola skolaudovaná po rekonštrukcii výrobného objektu ako knižnica v roku 2008. V neskolaudovanej a nedokončenej časti budú zrekonštruované priestory pre potreby novovznikajúceho kreatívneho centra. …“ Nitrania vedia, že ide o bývalú výrobnú halu n.p. PLETA Nitra. Umiestnenie knižnice na toto miesto vzdialené od (v minulosti) krásneho kempusu SPU, pešo 1,8 km a je dostupná pešo v čase 23 min (podľa GPS). Umiestnenie knižnice na toto miesto bolo od začiatku nezmyslené, ale vtedajšie vedenie SPU tak rozhodlo (bez vyvodenia zodpovednosti). Ako informácia uvádza, časť „knižnice“ do dnešného dňa nie je dokončená a skolaudovaná. Dodávam ešte, že pozemky okolo knižnice nevlastní SPU. To, že lokalizácia tejto knižnice nie je vhodná svedčí aj úsilie niektorého minulého vedenia SPU vybudovať archív a knižnicu v areáli SPU na Tr. A. Hlinku. Podľa informačnej tabule na tejto (ani nie hrubej) stavbe – začiatok výstavby bol november 2017 a dokončenie (tiež bol) december 2018. Už je  december 2020 a stav objektu vidieť z obrázkov. To všetko „len“ za 2 062 962,22 € s DPH. Zmluvu o dielo podpísali štatutári oboch inštitúcií.

Zdroj: Zmluva Centrálny register zmlúv (CRZ)

Dodávateľ sa zmluvne zaviazal o.i. na „realizáciukolaudáciu investičnej akcie.

Zdroj: CRZ

Keďže investičný zámer sa (zrejme) nie celkom vydaril, SPU uzatvorila s dodávateľom (nedorobku – nebol zrealizovaný a skolaudfovaný) Dodatok k pôvodnej zmluve vo výške 14 131,74 €. Opäť štatutári:

Zdroj: CRZ

Hoci dňa 15.8.2018, keď bol dodatok signovaný, už muselo byť zrejmé, že budova sa nedokončí podľa platnej zmluvy.

K vyššie uvedeným nákladom je potrebné pripočítať aj náklady na projektovú činnosť pre JEGON, s.r.o. , vo výške 42 tis. €. „Potešiteľná“ je správa, že SPU uzatvorila s pôvodným projektantom – firmou JEGON, s.r.o., dňa 18.3.2020, novú zmluvu „len“ za 9 tis. € na  „Opravné práce Novostavby objektu archívu a knižnice SPU“ :

Zdroj: CRZ

Takže SPU má už dva roky chátrajúce obvodové múry so strechou, vo veľkosti cca predchádzajúceho dreveného baraku na tomto mieste, celkom za 2 128 093,96 € a nádej, že stavbu nebude treba zbúrať.

Poznamenávam len, že túto stavbu realizovala firma Euro-Building, a.s. (teda podľa vyvesenej tabule), ktorá (podľa medializovaných správ) bude čeliť stíhaniu v iných kauzách. Žeby bolo onoho času „zanedbané“ verejné obstarávanie? 

Novostavba za 2 128093,96 €

Všetky foto v blogu: nora

V čase tejto ekonomickej mizérie, aj pre vysoké školy, keď aj SPU má na budúci rok znížený štátny príspevok o 441 130. €, je spolufinancovanie kreatívneho centra určite veľká záťaž. Pri 6 mil. EUR, 5% spolufinancovanie SPU je 300 tis. Eur. Hoci, keď v Nitre budú dve kreatívne centrá z eurofondov takmer za 22 mil. €, mesto môže niesť názov „Európske mesto kreatívnych centier“. SPU by určite potrebovala investovať aj inde, napr. do centrálnej budovy, však posúďte – zrkadlisko pred hlavným vchodom, ktoré bolo (v minulosti) plný vody, rýb, divých kačíc, korytnačiek, … Pre úplnosť treba dodať, že zrkadlisko sa práve obnovuje. V CRZ možno nájsť zmluvu s Himbuilding, s.r.o. na 413 858,00 € s DPH. Teda za takmer ½ mil. €. To môže byť skutočne veľkolepé dielo. Hoci, keďže ide o jednoosobové s.r.o. so zadlženosťou 70,7%  s imaním 5 tis. €, môže to skončiť ako vyššie uvedená Novostavba archívu a knižnice?

Strecha dominanty SPU – auly, bola naposledy natretá niekedy na prelome storočia. V súčasnosti vyzerá podľa obrázku. Aula bola postavená tak, že je vidieť z bývalej „Bratislavskej cesty“, teda takmer od súčasnej knižnice SPU. No, dnes tejto dominante dominuje hrdzavá strecha.

Aj areál „zelenej (snáď nie preto zelenej, že sú tam krkaháje)“ univerzity by potreboval „odborný“ zásah, najmä keď je tam aj fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva a botanická záhrada. No posúďte pohľad z Tr. A. Hlinku:

Pohľad do areálu SPU

A pre porovnanie areál „protiľahlej“ a „nezelenej“ UKF (pohľad z toho istého miesta).

Pohľad do areálu UKF

To, že na SPU neboli vždy zodpovední vedúci manažéri, svedčí aj dlhoročný spor o „vlastníctvo“ nového internátu na Chrenovej. Len bratislavskí právnici zastupujúci SPU v tejto kauze stáli doteraz cca 100 tis. €, hoci všetky státia prehrali.  SPU má zablokovaný aj sporný majetok – ŠD Pribina, čo ale musia udržiavať a strážiť, čo tiež vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Už málokto zo súčasných zamestnancov SPU vie, že 1. „porevolučný“ rektor vložiť exkluzívnu budovu na pešej zóne do (vtedajšej) Poľnobanky, teraz hlavná pobočka UnicreditBank v Nitre. Žiadne dividendy z toho škola nedostala. Akcie sa stali po rokoch takmer bezcenné (a boli) uložené v trezore u kvestora SPU.

Opäť „dobrou“ správou ale je, že sa na SPU predsa len na niečo nájde dosť peňazí a „zodpovedne“ vynaložených. Napr. na príjem p. rektorky, ktorá dostala (podľa jej majetkového priznania – verejne prístupný dokument)  v prvom celom roku jej funkcie 2019:





Zdroj: Majetkové priznanie rektorky SPU za rok 2019.

Teda  6 201,11 Eur / mesiac, a to podľa (nepovšimnutého) anonymu kolujúci medzi členmi Akademického senátu, je v majetkovom priznaní uvádzaný jej čistý príjem, čo je v hrubom rozpore s platným zákonom.

Jej „starostlivosť“ o univerzitu vidieť aj z rozpisu dotácií z ministerstva školstva … na rok 2021 keď v položke Mzdy – výkonová časť sa znižuje dotácia šiestim univerzitám, najviac SPU o 532 695 €, hoci dotácie do vysokého školstva oproti roku 2020 sa zvyšujú o takmer 24 mil. €.

Čo by bolo, keby v školstve bolo „dosť“ peňazí? Alebo naopak, na „správne účely“ je tam dosť?  

No, toto je tá akademická samospráva! Divíte sa, že daňoví poplatníci chcú reformu našich akademických pracovísk?

Mňa len mrzí, že to nikto nevidí z akademických funkcionárov SPU, či z Akademického senátu, alebo Správnej rady SPU.

[1](Čítajte viac: https://mynitra.sme.sk/c/22544493/nitra-dostane-miliony-na-kreativne-centrum-zrekonstruuje-kino-aj-kasarne.html)

Koľko zarábajú prezidenti Českej republiky a Slovenskej republiky … a pani rektorka?

10.02.2023

Nedávno, pri príležitosti voľby českého prezidenta, Pravda zverejnila článok o plate prezidenta Zemana a v tej súvislosti aj plat prezidentky Čaputovej. Mohli sme sa, okrem iného dočítať nasledovné: „Zeman dostáva mesačne v hrubom v prepočte okolo 13 190 €. (to je ročne 158 280 € – pozn. blogerka). Ako vyzerá porovnanie so Slovenskom? Prezidentka [...]

… a zrkadlisko pred SPU v Nitre nezrkadlí!

15.08.2021

Pred časom sme sa vo viacerých médiách mohli dočítať o zrekonštruovaní „bazéna pred SPU v Nitre“. Písalo sa o tom aj v MY Nitra, 22.6.2021 – „Bazénu pred SPU vrátili pôvodnú podobu. Ryby a korytnačky tam už nie sú“ Celý článok TU. Pani redaktorka M. Hojčušová, zrejme dobromyseľne, o.i. píše: „V bazéne pred aulou Slovenskej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 8725x
Priemerná čítanosť článkov: 2908x

Autor blogu

Kategórie