Založ si blog

… a zrkadlisko pred SPU v Nitre nezrkadlí!

Pred časom sme sa vo viacerých médiách mohli dočítať o zrekonštruovaní „bazéna pred SPU v Nitre“. Písalo sa o tom aj v MY Nitra, 22.6.2021 – „Bazénu pred SPU vrátili pôvodnú podobu. Ryby a korytnačky tam už nie sú“ Celý článok TU.  Pani redaktorka M. Hojčušová, zrejme dobromyseľne, o.i. píše: „V bazéne pred aulou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity je po dlhých mesiacoch opäť voda. Korytnačky, ryby a kačice tam však už nie sú. Minulosťou sú aj rôzne dodatočné prvky, ako boli fontány či betónové ostrovčeky. Univerzita dala zrkadlisko zrekonštruovať do jeho pôvodnej podoby. Bolo už v zlom stave a nevyhovujúca bola aj statika premostenia, po ktorom sa chodí do auly. … (Zrkadlisko – pozn. autor) Vyzerá teraz tak, ako ho postavili v 60. rokoch minulého storočia. … Univerzita dala obnoviť celé bazénové teleso vrátane keramických obkladov, ako aj premostenie a technológiu cirkulácie vody…. Prorektor SPU pre investičný rozvoj Tomáš Tóth vyčíslil náklady na 413 868 eur s DPH: „Ide o financie zo zdrojov ministerstva školstva a univerzity.“

Konštatovanie v článku, že „… premostenie malo nevyhovujúcu statiku a muselo sa odstrániť“, nemusí byť celkom pravdou, nakoľko na oboch stranách premostenia boli umiestnené ťažké betónové kvetináče, ktoré premostenie veľmi namáhali. Boli umiestnené aj na miestach z fyzikálneho hľadiska najmenej vhodné, teda miestach maximálneho namáhania. Možno by stačilo ich len odstrániť, ale potom by celá investícia vyšla lacnejšie a to nemusí byť vždy cieľom projektu. Niekedy sa maximalizuje objem objednávky.

Foto: Archív SPU

V dobe tejto ekonomickej mizérie dať pol milióna € za obnovu bazéna nie je celkom efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami štátu, keďže ide o verejnú vysokú školu. Keramické obklady sú dnes nesmierne drahé, preto aj fasáda univerzity na prelome storočí, bola opravená inou technológiou, ako keramickými obkladmi, samozrejme aj so súhlasom architekta p. Dedečka.

Je pravdou, že podľa pôvodných projektov to bolo „zrkadlisko“ bez „dodatočných prvkov“ – ako sa to uvádza v článku – „ostrovčekov s vodnými rastlinami a kameňov“.

Nasvedčujú tomu aj pôvodné, dobové obrázky z obdobia pred kolaudáciou tejto časti stavby, napr. tento.

Foto: Archív SPU

Hoci, aj s tými „dodatočnými prvkami“ bazén „zrkadlil“ celkom uspokojivo. No posúďte z obrázku, treba lepšie zrkadlenie?

Foto: Hype & Hyper

Keby v terajšom vedení SPU existovala tzv. „korporátna pamäť“ a keby (možno) nemali vo vedení všetci z fyziky na strednej škole štvorky, rýchlo by prišli na to, že takto to fungovať nebude. Tak, ako na to prišli pôvodný stavitelia SPU a do bazéna „bez dodatočných prvkov“ nikdy nebola napustená voda.

Teraz, po napustení „zrkadliska“ vodou, sa v krátkom čase voda zohriala cca na 50°C, niektorí hovoria aj viac (70°C) a tak musela byť urýchlene vypustená. Predstavte si, keby niekto náhodou spadol do takto horúcej vody, alebo by tam „omylom“ pristálo nejaké vodné zviera (bolo by z toho uvarená divá kačica). Takto teplá voda je ideálne miesto pre rozmnožovanie sa vodných rias, z čoho neskôr vznikne súvislá zelená masa a smradľavá bačorina. V roku 1961 sa tam umiestnili „dodatočné prvky“ na zabezpečenie cirkulácie a ochladzovania vody. Keďže ide o poľnohospodársku (zelenú, ako to teraz s obľubou nazývajú) univerzitu, mali by tam byť aj zvieratá a to nielen hospodárske, napr. vodné vtáctvo. Aj tieto divo žijúce zvieratá, možno najmä tie, priťahovali do areálu deti s rodičmi, potenciálnych študentov, milovníkov a ochrancov prírody. Z podobného dôvodu sa na SPU zriadilo aj VIVARIUM a rehabilitačné stredisko dravcov. Nie je to čistý folklór, ale patrí to do náplne práce tejto univerzity. V tom „zrkadlisku“ sa v lete vyhrievali korytnačky z Vivária, ktoré v mnohých prípadoch boli prinesené ako „doma zunované“ zvieratá. Časom sa tam „nasadili“ aj japonské rybičky, keďže na SPU sa vyučovalo aj rybárstvo.

Zdroj: Hobby portal

Na mnohých univerzitách vo svete organizujú otvorené dni pre malých školákov a vozia ich napr. na poníkoch či somárikoch; v centrálnej budove univerzity vo Wageningene (Holandsko) vo vnútornom bazéne plávajú také isté ryby, ako boli pred SPU. Aj to je vizitka univerzity.

Takže po krátkom čase od napustenia zrkadliska bez „dodatočných prvkov“ terajšie vedenie zistilo, že takto to nefunguje a je to miesto potenciálneho úrazu. Zo „zrkadliska“ sa vypustila voda. Teraz to „zrkadlí“ bez vody, čo však určite nebol zámer univerzity. S tými „dodatočnými“ prvkami a s vodou to jednoznačne „zrkadlilo“ lepšie.

Zdroj: nora

… to ale nie je koniec. Aj počas krátkeho napustenia „zrkadliska“ sa prichytili vodné riasy na drahú keramickú dlažbu. Dodávateľovi sa nariadilo bazén vyčistiť. Čo čert nechcel, porušila sa pri tom izolácia a aj niektoré keramické obklady.

Zdroj: nora

Možno keby prorektor pre investičný rozvoj nebol z Fakulty biotechnológie a potravinárstva, teda ten, ktorý stavebníctvu rozumie ako tie pôvodné korytnačky v bazéne, ale napr. z Technickej fakulty, možno by to dopadlo lepšie. Nie je ťažké si predstaviť, čo bude nasledovať za tohto stavu. Zrkadlisko bez vody čo nezrkadlí, ale akumuluje len špinu. Za pol milióna € to nie je bohviečo! Pochybnosti o „úspešnosti“ tohto projektu boli uvedené aj tomto blogu – TU.

Terajšiemu vedeniu SPU sa akosi nedarí v investičnej činnosti. Divím sa tomu, nakoľko terajšia p. rektorka má skúsenosti z podnikania. Spolupracovala aj so známym nitrianskym podnikateľom s koreňmi zo západného Balkánu. Bola konateľkou s.r.o. aj v čase, keď už bola dekankou, čo, podľa môjho názoru, zo zákona už nemohla.

Zdroj: OR SR

V akom stave je dnes ďalšia z investícií univerzity – budova za takmer 2,5 mil. Eur a s termínom ukončenia v decembri 2018 – vidieť z aktuálneho obrázku.

Zdroj: nora

Podľa Centrálneho registra zmlúv sú na SPU v Nitre ďalšie investície „na spadnutie“. Dúfajme, že „dopadnú“ lepšie, ako tie vyššie uvedené. Lebo tie doslova „dopadli“ a veľmi zle.

Koľko zarábajú prezidenti Českej republiky a Slovenskej republiky … a pani rektorka?

10.02.2023

Nedávno, pri príležitosti voľby českého prezidenta, Pravda zverejnila článok o plate prezidenta Zemana a v tej súvislosti aj plat prezidentky Čaputovej. Mohli sme sa, okrem iného dočítať nasledovné: „Zeman dostáva mesačne v hrubom v prepočte okolo 13 190 €. (to je ročne 158 280 € – pozn. blogerka). Ako vyzerá porovnanie so Slovenskom? Prezidentka [...]

Je vo vysokom školstve málo peňazí? Vynakladajú sa efektívne?

01.12.2020

Len nedávno sme sa mohli dočítať dobrej správy, že: „SPU v Nitre podporí kreatívne myslenie a talent. Získala projekt na vybudovanie kreatívneho centra.“ V informácii sa ďalej uvádza,: … Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre získala projekt s názvom Kreatívne centrum SPU. Celkové oprávnené výdavky by mali dosiahnuť vyše šesť miliónov [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 8730x
Priemerná čítanosť článkov: 2910x

Autor blogu

Kategórie